Hvordan vasker du dine sko?

Cum îți speli pantofii?

Îngrijirea sneakers-ilor este ceva la care mulți poate nu se gândesc ca fiind o activitate necesară din când în când, deoarece adesea folosim aceeași pereche de pantofi din nou și din nou. Poate că ne gândim că pantofii sunt ca hainele și că îi putem arunca în mașina de spălat pentru a-i curăța. Ceea ce adesea se întâmplă este că putem distruge materialele delicate folosite pentru a confecționa pantofii, iar în cel mai rău caz, îi putem deforma complet. Așadar, dacă te gândești să speli pantofii în mașina de spălat, fă-o cu prudență și ține-i departe de uscător. Pune pantofii într-o fundă de pernă, folosește apă rece, foarte puțin detergent, iar dacă speli pantofi albi - folosește în schimb înălbitor, și cu centrifugare joasă sau fără, și lasă-i să se usuce la aer. Din nou, fără uscător! Mai jos explicăm cum poți să-i speli manual, astfel încât să eviți să-ți distrugi perechea preferată.

Evita pantofii murdari cu acest truc

Unul dintre cele mai bune sfaturi pentru pantofii albi este prevenția. Dacă dorești să-ți păstrezi sneakers-ii noi curați și albi cât mai mult timp, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să impermeabilizezi pantofii înainte de a-i purta. Acest lucru va face ca murdăria să se atașeze mai puțin de pantofi și eventualele pete vor fi mai ușor de spălat. Dacă daunele au fost deja făcute, avem mai multe sfaturi eficiente pentru a îndepărta chiar și cele mai proaste pete.

Sfaturi generale

Aici sunt câteva sfaturi generale pentru a păstra aspectul și calitatea pantofilor tăi, înainte de a merge direct la modul în care ar trebui să-i speli. Acestea sunt foarte simple și pot deveni rapid o mică rutină, când te întorci acasă. Este întotdeauna cel mai bine să te ocupi de acești pași cât mai devreme posibil, pentru a preveni să devină foarte greu să-i cureți din nou.

Pasul 1 - Spală murdăria vizibilă. Evaluează cât timp ai pentru a face asta, și folosește un prosop curat, o periuță de dinți folosită pe care intenționezi să o arunci, sau dacă ești foarte ocupat; mâinile tale.

La fel ca și cu dinții tăi, este important să îndepărtezi murdăria de pe pantofi, pentru a nu se agrava - asta îți va economisi probleme și dureri de cap viitoare.

Pasul 2 - Următorul lucru pe care îl poți face este să îndepărtezi resturile de murdărie provenite dintr-o plimbare afară; chiar dacă ai mers doar până la magazin, unde drumul este curat - vei fi surprins de cât de mult se poate aduna sub pantofi.

Clătește pantofii cu un prosop umed sau cu un jet concentrat de apă; de exemplu, sub chiuvetă sau duș, dacă ești suficient de atent. Este deosebit de util, dacă ai fost la o alergare prin pădure, unde este umed și noroi.

Pasul 3 - În cele din urmă, curăță petele mari și vizibile. Dacă ai avut pete mari pe pantofi și acestea sunt recente, probabil că va fi posibil să le îndepărtezi, dacă aplici rapid un amestec de săpun și apă pe pată.

Produsele pe care le poți folosi pentru asta depind de pantof, iar noi vom intra mai adânc în detalii despre cum poți îndepărta petele dificile și urmele mai târziu în articol.

Celelalte sfaturi generale te vor ajuta mult, dar este important să fii atent la diferitele materiale din care sunt confecționați pantofii și necesită puțin mai multă atenție din partea ta, dacă trebuie să-i curăți mai mult. Mai jos te vom ghida cum să speli pantofii din tricot, mesh, pânză, piele, piele sintetică și suede sneakers.

Pantofi din tricot și mesh

De asemenea, numiți knit sau pantofi tricotati, care pot fi descriși ca fiind respirabili, cu un aspect asemănător rețelei. A fost o mare tendință recent să se poarte sneakers din tricot, dar problema este că acestea se murdăresc ușor. Spre deosebire de alte materiale pe care le găsești în pantofi, materialele din tricot sunt foarte poroase prin natura lor; adică, dotate cu pori și deschideri. Aceasta înseamnă că atrag noroi, murdărie, transpirație și tot ce-i place să pătrundă în material, care adesea poate părea imposibil de curățat.

Pantofii mesh au aceleași probleme ca și pantofii din tricot, deoarece amândouă sunt fabricate dintr-un material respirabil. Murdăria și alte impurități rămân blocate în rețeaua din jurul pantofului, atunci când, de exemplu, ești la o alergare sau te antrenezi. Totuși, diferența dintre pantofii din mesh și cei din tricot este că pantofii din mesh sunt de obicei fabricați din materiale sintetice, cum ar fi poliester sau nylon și de aceea suportă o curățare mai amănunțită.

Cum să speli pantofii în mașina de spălat

Pantofii noștri de alergare sunt fabricați din material mesh, și am constatat că suportă mașina de spălat, atâta timp cât scoți șireturile și interiorul și setezi mașina pe 30 de grade cu centrifugare joasă. Pantofii albi sunt fabricați pentru a-și păstra mai mult culoarea albă. Dar dacă vrei să fii mai precaut, urmează sfaturile de mai jos.

sneakers, spălare pantofi, cum să speli pantofi

Cu ajutorul acestui ghid, vom face imposibilul posibil. Deși pantofii din tricot și mesh necesită o parte din dragoste, nu înseamnă că nu pot fi transformați în starea lor originală - au nevoie doar de puțină răbdare și delicatețe.

Cum se face

Cu pantofii din tricot, trebuie să fii foarte atent, deoarece sunt moi și maleabili, ceea ce îi face mai fragili în comparație cu un amestec de nylon mesh sau alte materiale. Aceasta înseamnă că perierea este interzisă și prea dură pentru material, așa că trebuie să folosești o cârpă moale sau un prosop din microfibră pentru a îndepărta petele.

  1. În ceea ce privește produsele de curățare, trebuie să fii de asemenea atent. Substanțele chimice din detergenți pot fi prea puternice pentru material. În schimb, folosește un gel de duș blând.
  2. Acoperă zona pe care dorești să o speli cu săpunul și umezește-o cu apă rece.
  3. Freacă ușor cu cârpa, până când pata este ridicată din material.
  4. Îndepărtează resturile de săpun cu un prosop umed și lasă-le să se usuce la aer.

Cu mesh, poate fi că s-au folosit materiale mai puternice, cum ar fi nylon și poliester, și astfel va fi posibil să folosești o perie, dacă ai una, sau o periuță de dinți folosită. De asemenea, depinde dacă pantofii sunt moi sau rigizi; astfel, dacă folosești o periuță de dinți, folosește peri moi pentru pantofi moi și peri rigizi pentru pantofi rigizi.

  1. Cunoști cel mai bine pantofii tăi, așadar alege peria potrivită - moale pentru moi și rigida pentru rigizi.
  2. Perie murdăria și impuritățile de pe pantofi.
  3. Amestecă 1 parte bicarbonat de sodiu cu 1 parte oțet și umezează amestecul pe zonele sau petele murdare timp de aproximativ 15 minute.
  4. După cele 15 minute, freacă ușor zona acoperită timp de câteva minute, înainte de a folosi în cele din urmă o cârpă moale și umedă pentru a spăla și a îndepărta resturile.
pantofi de alergare negri, sneakers, pantofi de antrenament

Pantofi din piele sintetică

Materialul pantofilor din piele sintetică nu reține petele atât de strâns ca nylon/poliester mesh și este mai indulgent decât pantofii din piele naturală, așa că este, din fericire, mult mai ușor să-ți cureți pantofii din piele sintetică. Sperăm că vei observa că murdăria și impuritățile se ridică ușor, când începi să-i cureți.

Cum se face

  1. Amestecă o soluție care conține apă caldă și puțin detergent blând.
  2. Ia o cârpă curată și umezește-o în amestec, înainte de a începe să speli zonele murdare de pe pantofi.
  3. După ce ai umezițat zonele murdare, freacă-le ușor cu o perie sau o periuță de dinți timp de câteva minute.
  4. Șterge pantofii cu o cârpă moale și umedă pentru a îndepărta resturile de săpun, și lasă pantofii să se usuce la aer.

Pantofi din pânză

Pantofii din pânză sunt, totuși, mai puțin indulgenți și se murdăresc mai ușor decât pantofii din piele sintetică, însă sunt foarte rezistenți. Cu toate acestea, va fi posibil să cureți pantofii în mașina de spălat; doar fii prudent și asigură-te că îi pui într-o fundă de pernă și folosești un program delicat cu apă rece și foarte puțin detergent. Dacă pantofii sunt complet albi, poți adăuga înălbitor și să eviți detergentul. Când programul s-a terminat, scoate-i și lasă-i să se usuce la aer. Dar este întotdeauna bine să speli pantofii manual, deoarece ai mai mult control asupra a ceea ce merge unde.

Cum se face manual

  1. Prepară o soluție care conține părți egale de bicarbonat de sodiu și apă caldă.
  2. Găsește o periuță de dinți veche sau nouă, specifică pentru pantofi, și înmoaie-o în amestecul realizat.
  3. Freacă petele și murdăria de pe pantofi cu periuța până când devin curați.
  4. Lasă pantofii să se usuce cu amestecul pe ei, înainte de a îndepărta, eventual, amestecul de bicarbonat când s-a uscat și s-a întărit, cu o cârpă umedă.

Pantofi din piele

Pielea poate fi un material fantastic care poate îmbunătăți orice ținută, dar poate crea și mari frustrări și dureri de cap atunci când vine vorba de curățare. Este ușor să obții o serie de pete pe pantofii din piele, iar aceștia sunt foarte susceptibili la uzură, ceea ce poate distorsiona patina naturală a materialului. De îndată ce observi că pantofii au o pată, este important să cureți cu atenție petele apărute.

Cum se face

  1. Prepară un amestec cu puțin detergent lichid de vase și apă într-un bol. Îmbibă o cârpă din microfibră în amestec și folosește-o pentru a spăla cu grijă murdăria vizibilă și petele de sare de pe suprafața pantofilor.
  2. Adaugă bicarbonat de sodiu în amestecul de la pasul 1 și amestecă-l cu o periuță de dinți folosită sau o perie adecvată pentru piele. Folosește periuța pentru a freca tălpile pantofilor, până când nu mai vezi murdărie. Șterge săpunul și murdăria cu cârpa din microfibră, sau clătește cu grijă sub apă.
  3. O idee ingenioasă pe care am descoperit-o este să folosești un spray pentru geamuri pentru a face pantofii mai strălucitori! Pulverizează produsul direct pe pantofi sau pe o cârpă din microfibră, lustruiește și șterge.
  4. Fă la fel cu celălalt pantof și lasă-i să se usuce complet, dar păstrează-i departe de lumina solară directă și de căldură.

Pantofi din suede

Pantofii din suede sunt printre cei mai frustranți pantofi de păstrat în bună condiție. Suedele nu are bariera de protecție exterioară pe care o are pielea, ceea ce îi conferă un aspect catifelat, dar înseamnă de asemenea că aceasta este foarte vulnerabilă la o serie de accidente pe care le poți avea când îi porți. Pentru a face lucrurile mai rele, suedele este și destul de rezistent la curățare.

Dacă nu ai făcut-o, ar fi o idee bună să investești într-o perie special concepută pentru suede. Doar fii atent la periere, deoarece nu vrei să fii prea agresiv, dar o perie poate face minuni pentru a curăța suprafața.

Un alt lucru în care poți investi este un burete pentru suede. Apasă buretele pe pată și freacă și manipulează-l, până când pata dispare. După ce ai terminat, folosește o cârpă curată pentru a îndepărta resturile de curățare.

Dacă pantofii încă nu sunt curați după utilizarea celor două unelte în care ai investit, sau dacă pur și simplu nu vrei să investești în ele, poți folosi oțet alb.

Cum se face

  1. Aplică puțin oțet alb pe o cârpă curată și umezește ușor cârpa pe pată. Nu ai nevoie de mult oțet, așa că folosește cât mai puțin posibil.
  2. Spală ușor pata cu cârpa, care are oțet alb pe ea.
  3. Când ai îndepărtat pata, curăță zona cu o cârpă umedă sau un prosop și lasă-l să se usuce la aer.

Cum să îți menții pantofii curați

Acum că ai primit o introducere detaliată despre cum să îți cureți sneakers-ii, putem rezuma ghidul cu câteva sfaturi simple pentru a-i menține curați.

  1. Verifică pantofii de fiecare dată când te întorci acasă. Poate părea o activitate suplimentară inutilă și enervantă, dar dacă știi cum se află pantofii tăi înainte de a-i pune deoparte, poți menține calitatea acestora.
  2. Este super important să curăți
Înapoi la blog